2011: Zetterberg mannen bakom civilsamhällets renässans

Hans Zetterberg, Mats Johansson och Fredrik Reinfeldt

Efter välkomsthälsningar av styrelseordförande Mats Johansson och Stockholms Handelskammares chef Maria Rankka inledde statsminister Fredrik Reinfeldt 100-årsseminariet inför en fullsatt kammare, Bohmans gamla arbetsplats, med ett idépolitiskt anförande som betonade vikten av ett långsiktigt perspektiv vid sidan av dagspolitiken. Hans anförande återgavs i Svensk Tidskrift, här.

Priset, 25 000 kr, motiverades av styrelsen så här:
”Till Hans Zetterberg för hans mångåriga insats att på sociologins grund och med vetenskapsmannens skärpa utveckla begrepp som har förnyat det liberalkonservativa tänkandet i Sverige. Som opinionsbildare i den centrala zonen har han bland annat i Ratios vetenskapliga råd, det moderata framtidsprogrammet ”Idéer för vår framtid” och Cityuniversitetets socialstatsprojekt fördjupat den frihetliga och marknadsekonomiska analysen med det civila samhällets, den lilla världens och subsidiaritetens värden och principer – teman som utvecklats i artiklar och skrifter fram till pågående arbete i bokverket The Many-Splendored Society.”

Efter prisutdelningen tackade Zetterberg med en föreläsning, ”Gösta Bohman och ett samhälle för hans barnbarnsbarn”, om samhällets olika sfärer som i en demokrati inte låter sig domineras av politiken, en tanke uttryckt i filosofin om det mångfaldiga samhället. Referat av Maria Eriksson i Svensk Tidskrift, här.

Talarbilder här.

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder tecknade avslutningsvis en bild av tänkaren Gösta Bohmans idéer och gärningar, ett tal återgivet i Svensk Tidskrift, här.

Som jubileumsgåva donerade bokförlaget Timbro en antologi med texter av Hans Zetterberg till mötesdeltagarna, som kan beställas här.

Utrikesministern och SvD:s Linder med Bohmandottern Kajsa Lindståhl

Riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (m) med TV-profilen Lars Adaktusson

Journalisten Alice Teodorescu med riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (m)

1979 års moderata valledare, partisekreteraren Lars Tobisson och
informationschefen Mats Johansson

Gruppledaren (m) Anna Kinberg Batra med 2010 års pristagare, filmaren Martin Borgs

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson och PR-kvinnan Therese Randquist.
FOTON: Erika Aldenberg

 

Hela seminariet i rörliga bilder:

Del 1

Del 2

Del 3