2010: En kulturpristagare i Bohmans anda

Kulturpristagare

Hundratalet Bohmanvänner hade samlats den 16 november till den sjätte prisutdelningen sedan 2003. Styrelseordföranden Mats Johansson och kvällens sponsor Kreab, via Fredrik Johansson, hälsade välkomna.

Kvällens kulturtema inleddes av författaren Johan Hakelius som berättade om sina två senaste böcker på bokförlaget Atlantis, ”Döda vita män” och ”Ladies” som båda vunnit berömmelse och en stor publik. De personligheter som Hakelius porträtterar – en rad brittiska excentriker av alla kön – lyser av egen kraft men får extra liv av författarens språkkänsla. ”Den perfekta julklappen” som Hans Wallmark understryker i en recension i Svensk Tidskrift.

Prisutdelningen förrättades av moderaternas andre vice ordförande, justitieminister Beatrice Ask, som hade egna minnen av Bohman från tiden som ungdomsförbundsordförande att förmedla. Ur hennes hand fick dokumentärfilmaren Martin Borgs ta emot blommor, diplom och 25 000 kronor för att som det heter i statuterna ha ”gjort särskilda insatser i den liberala och konservativa idédebatten i Gösta Bohmans anda, med tonvikt på frågor som rör demokrati, rättsstat och marknadsekonomi.”

Motiveringen för valet av Borgs lyder så här: ”För hans dramaturgiska förmåga att omsätta idéer och värderingar i rörliga bilder och för att som en av alltför få kulturskapare utanför den socialistiska världen med sin konst kunna bilda opinion för individens frihet.”

Borgs är filmare och författare, tidigare PR-konsult, medietränare, lobbyist, med mera. Hans kampanjande till stöd för en fri reklamradio ledde 1997 till priset som ”Årets lobbyist” från branschtidningen Resumé. Idag driver han produktionsbolaget Devell/Borgs AB, vars film ”Överdos” baserad på boken ”En perfekt storm” av Johan Norberg tidigare i år har visats i bl a USA. Borgs har också gjort reportagefilmen ”1200 miljarder”, ”Almedalen från insidan” och kortfilmen ”Folkkapitalism”.

Bland bokutgivningen kan nämnas ”Medietränad” 2005, ”Propaganda” 2004 och ”Politikens entreprenörer” 1994.

I sitt tack, en föreställning på 40 minuter med utdrag ur filmerna, redogjorde Borgs för en närmast vetenskaplig teori om viral opinionsspridning, hur åsikter och attityder kan spridas som ett virus i samhället för att till slut påverka alla.

Mingelbilder och mer läsning om Bohman-kvällen finns här i Svensk Tidskrift.

Lyssna på Johan Hakelius, Beatrice Ask och Martin Borgs här: